Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

31 MART 2017

30 Mart 2017 Perşembe 19:02
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Üçü yerli, toplam yedi yapımın merhaba dediği yeni vizyon, geniş bir seyir yelpazesi sunuyor izleyiciye. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! Herkese iyi seyirler.


KABUKTAKİ HAYALET

-Grafik film, sibernetik uzmanları için adeta!

Aynı adlı Japon çizgi romanından (manga) beyazperdeye uyarlanan aksiyon filmi, stilize biçimiyle, gelişmiş görsel efektleriyle öne çıkıyor ama hikayenin ‘tanıdık’ boşluğu, görsel curcuna ve kakafoni ile karışık biçimde, allak bullak ediyor izleyeni.

‘Snow White and the Huntsman / Pamuk Prenses ve Avcı’ adlı ilk uzun metrajından tanıdığımız İngiliz yönetmen Rupert Sanders imzalı yapımda başrolü, Scarlett Johansson üstlenmiş. Danimarkalı aktör Pilou Asbæk, Michael Pitt, usta aktris Juliette Binoche ve Japon yönetmen-aktör Takeshi Kitano, kadronun diğer önemli isimleri.

Yakın gelecekte geçiyor öykü. İnsan-cyborg karışımı hibrit, kusursuz bir asker olarak yaratılmıştır. Siber teknolojideki gelişmeleri sabote etme niyetindeki gizemli düşmanla mücadeleye girer. Oysa görünenin altında çok farklı gerçekler yatmaktadır. ‘Robocop’, ‘Artificial Intelligence: AI / Yapay Zeka’, ‘Resident Evil / Ölümcül Deney’ ve ‘Minority Report / Azınlık Raporu’ filmlerinin kırması manga uyarlaması, sadece ‘Beat’ Takeshi Kitano abimizin, film boyunca merakla beklenen racon kesme sahnesiyle artı değer kazanıyor! Yapım tasarımı, dolayısıyla sanat yönetimine de laf yok. Öte yandan, yaratılışı gereği (!) yüksek teknolojiye egemen siber biçimiyle, sadece bir karambol aksiyonu yaratan yapım, belki genç izleyici ve manga severler için ilginç olabilir ama son tahlilde Eric Rohmer duyarlılığındaki izleyiciler için gürültülü bir eziyet! (2,5 / 5)



UMUT BAHÇESİ

-Savaş, yıkım, Naziler ve canlının değeri-

Diane Ackerman’ın kitabından uyarlanan tarihi biyografik dram, yaşanmış gerçek olayları yansıtıyor perdeye. 1939’da, Nazileri Polonya’yı işgali sırasında Varşova’dayız. Polonyalı çift Jan ve Antonina Zabinski’nin yönettikleri Varşova Hayvanat Bahçesi, bombalanır ve hayvansız bir hurda yığınına döner. İnsana ve hayvana aynı yerden, canlı olmaları ortak paydasından bakan Zabinski çifti, Hitler’in atadığı zoolog Lutz Heck’in zalimliğiyle mücadele ederlerken, Nazilerce tutsak edilen ve gaz odalarına gönderilmek için gettoda bekletilen yüzlerce Yahudi vatandaşı, hayvanat bahçelerinde saklayacaklardır.

‘Whale Rider / Balinanın Sırtında’, ‘North Country / Tek Başına’, ‘McFarland, USA’ gibi nitelikli filmleriyle tanıdığımız Yeni Zelandalı yönetmen Niki Caro imzalı yapımda, başrolü, Jessica Chastain üstleniyor. ‘The Broken Circle Breakdown / Kırık Çember’ ve ‘De helaasheid der dingen / Çölde Kutup Ayısı’ adlı enfes filmlerin Belçikalı aktörü Johan Heldenbergh ve Alman asıllı tanınmış aktör Daniel Brühl’ün diğer önemli rolleri üstlendikleri yapım, Nazi’lerin insanlık suçlarını yeniden vurgularken, İkinci Dünya Savaşı sonrası aynı hayati mesele üzerine yapılmış filmlerden farklı, daha yeni ve iyi bir şey söylemiyor.

Sarkmalar, tekrarlar, kıvılcımsız ve renksiz öyküyü, sadece oyuncuların ve titiz biçimin omuzlarına yıkmış. ‘Schindler’in Listesi’nin yanında son derece sönük ve yavan kalan hikaye, Chastain’in itici gücünden de yeteri kadar yararlanamamış. (2,5 / 5)


Bertrand Bonello’nun yazıp yönettiği ‘Nocturama / Paris Yanıyor’, DreamWorks animasyonu ‘The Boss Baby / Patron Bebek’ ile üç yerli yapım, yönetmenliğini Nisan Akman’ın üstlendiği romantik dram ‘Aşk Uykusu’, tarihi kahramanlık öyküsünü perdeye taşıyan dram ‘Sarıkamış Çocukları’ ve Doğa Can Anafarta imzalı gençlik komedisi ‘Biz Size Döneriz’, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenileri. Herkese tekrar iyi seyirler. MURAT ERŞAHİN


MURAT ERŞAHİN´İN BİSİKLET HIRSIZLARI PROGRAMINI İZLEYİN









Diğer Yazılar