Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

23 KASIM 2012

22 Kasım 2012 Perşembe 16:37
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Üç filmlik haftanın yerlisi, “Moskova’nın Şifresi Temel” notlarımız arasında yer almıyor. “Otel Transilvanya”ya, ‘sadece bir animasyon’ diyerek lütfen burun kıvırmayın. Birçok uzun metraj kurmacanın yapamadığını başarıyor. Değindiği meseleler önemli. Güldürüyor ve çok sevimli. Başta, “Twilight / Alacakaranlık” serisi olmak üzere, popüler vampir-yaratık-canavar filmlerine getirdiği eleştiri de cabası! Sophie Marceau’nun asla kaybolmayan nefes kesici güzelliğine yakından tanık olmak ve sıcacık bir romantik komedi izlemek için, “Mutluluk Asla Yalnız Gelmez” gayet yerinde bir seçim olur! Üstelik aşka olan inancımızın gittikçe zayıfladığı günümüzde! İçinizde yaşayan ‘sinemadan çıkmış insanın’ elinden sıkı sıkıya tutmayı unutmayın. Bildiğiniz üzere, sokaklar tıka basa, sinemadan çıkmayanlarla dolu! Herkese iyi seyirler!

OTEL TRANSİLVANYA
Tatil için bir araya gelen canavarlar. Aralarına katılan bir insan ve ilk bakışta aşk… Kont Drakula, kendilerini rahatsız edecek insanlar olmadan ‘tatil yapmak isteyen’ canavarlar ve aileleri için gizli bir otel işletmektedir. Kızını dış dünyadan ve insanlardan 118 yıl boyunca korumuştur fakat şatoya yanlışlıkla gelen bir ‘insan’, Kont Drakula’nın korunaklı dünyasını alt üst eder! Kont Drakula, Frankenstein, Kurt Adam, Görünmez Adam ve aileleri… Şimdiye dek bizi korkutan bütün canavarlar, bu kez kelimenin dolu anlamıyla güldürüyorlar. Son derece insancıl animasyon, üç boyutlu teknik detayı dışında, mesele olarak da çok boyutlu! Sadece, geçtiğimiz hafta son bölümünü ‘çok şükür bitti’ diyerek izlediğimiz “Alacakaranlık / Twilight” serisinin yaratıklarıyla dalga geçen sahnesi için bile izlenir “Otel Transilvanya”. ‘Sony Pictures Animation’ stüdyosunun “Open Season / Çılgın Dostlar” ile başlayan animasyon macerasının yedinci uzun metrajını, Emmy ödüllü Gendy Tartakovsky yönetmiş. Film üzerine her şeyin gayet iyi olduğu notlara, kötü bir şey eklemek insanın içinden gelmiyor ama mecburuz: O da dublaj! Adam Sandler gibi bir komedyenin seslendirdiği orijinal ses yerini, Türkçe dublaja bırakmış. Animasyonları, ‘sadece okuma yazma bilmeyen çocuklar izler’ genel kanısı artık yıkılmalı! Her film, kendi dilinde, orijinal izlenmeli ve her çocuk, altyazıyı okuyup, orijinal güzelliği fark etmeli! Her yaşa seslenen animasyon derken, insanın aklına birden; izleyeni perdeye yansıyan filmden yabancılaştıran o kötü dublaj geliyor ister istemez! Her yaşa seslenemiyor böylece bu enfes animasyon! (3,5 / 5)

MUTLULUK ASLA YALNIZ GELMEZ
Sophie Marceau’nun kelimenin gerçek anlamıyla ‘yıllara meydan okuduğunun kanıtı’ olan romantik komedi, birbirini çeken iki zıt karakterin aşkı çevresinde gelişiyor. James Huth’un yönettiği sıcacık Fransız yapımı, ülkenin ve dünyanın ‘can alıcı’ sorunlarından bir süre olsun kaçıp rahatlamak için birebir. Yaş aldıkça güzelleşen Marceau’ya, sempatik aktör Gad Elmaleh eşlik ediyor. Usta aktör François Berléand, filmin bir diğer önemli ismi. Tek gecelik ilişkilerin sorumsuz figürü Sacha ile zengin eşinden yeni ayrılmış üç çocuklu Charlotte tesadüf eseri karşılaşırlar. Aralarında oluşan karşı konulmaz çekim, her ikisini de değiştirecektir. Aşkın gerçekliğini ve gücünü, bağırmadan kanıtlayan öykü, Sophie Marceau’nun karşı durulması zor çekiciliği ve yönetmenin içten anlatımıyla keyifle izleniyor. Oyuncular, müzik, mekân, kostüm seçimi, perdedeki hikâyeye çok şey katıyor. Salondan gülümseyerek ayrılacağınız kesin! (2,5 / 5)
MURAT ERŞAHİN




Diğer Yazılar