Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

16 HAZİRAN 2017

15 Haziran 2017 Perşembe 20:31
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Yeni vizyon haftası, üçü yerli, toplam altı yeni filme ev sahipliği yapıyor. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! İyi seyirler herkese.


GENÇLİK BAŞIMDA DUMAN

-Gücü cesaretinde!-

Adını ilerde çok sık duyacağımız İzlandalı sinemacı Gu?mundur Arnar Gu?mundsson’un ilk uzun metrajı, kuzeyin yalnız ve soğuk ülkesindeki küçük bir kasabada, yetişkinliğe adım atan gencecik karakterlerin öyküsünü, olabildiğince dürüst, sıcak numarasız, cesur, ‘içerden’ ve insanca taşıyor perdeye.

Venedik dahil, birçok önemli film festivalinden ödüllerle ayrılan yapım, İzlanda’nın doğusundaki küçük bir balıkçı kasabasında yaşayan ve ergenlik sorunlarının yanında hayatın zalim ve anlayışsız yanlarıyla boğuşan gençlerle tanıştırıyor bizi. Tor ve Kristjan, küçük kasabalarının can sıkıntısını iliklerine kadar duyan iki arkadaş. Diğerleriyle birlikte iskelede oynadıkları oyunlarda ortaya çıkan acımasız haller, ikiliye kucak açmış hayatın kuralları ile aynı adeta! İki kafadarın sıradan günlük rutinleri, kasabadaki iki kızın, Beta ve Hanna’nın onlara ‘takılmasıyla’ başka duygulara ve durumlara evrilir! Thor, Beta ile karşı cinsin varlığını ve aşkı keşfeder; Kristjan ise…

Yeniyetme dünyasının ve reşit olmayan bireylerin duygusal dünyasına cesaretle, korkmadan ve sahicilikle bakmayı başaran dram, dostluk, aşk, öteki olmak, umutsuzluk ve genel anlamda ‘büyümek’ üzerine, dokunaklı, sıcacık ve samimi bir hikaye kazıyor izleyicisinin zihnine! Yetişkin dünyasının defolarını, büyümenin ne denli ağır bir iş olduğunu, hayatın küçük insanı bozuk para gibi harcamasını, acımasız yerleşik kuralların ve insan doğasının hoyrat yanını, son derece insanca taşıyor perdeye fikri ve vicdanı hür İzlanda yapımı.

Oyun alanlarını terk edip, ağır faturalar eşliğinde yetişkin olmaya adım atan iki arkadaşı canlandıran gencecik aktörler Baldur Einarsson ve Blær Hinriksson, birer mucize. Bütün genç oyuncuları müthiş performanslar sergilemişler filmin. Güçlü görüntü yönetimi, iliklerimize kadar hissettiriyor, sarsıcı senaryonun özünü. Farklı duyarlıklar ve benzer duyarsız kalabalık içinde öteki olmanın zorlu ruh hali, dış görünüşü çirkin ve farklı olan iskorpit balığının da, tıpkı diğer balıklar gibi mavi derinliklerde özgürce yüzmesine engel olmadığını haykırıyor adeta!

Bu denli cesur, tehlikeli alanda sınırları gayet iyi çizerek, bu denli kendinden emin ve söyleyeceğini, bu denli etkili söylemek zor iş. Orijinal adıyla ‘Hjartasteinn’, -ki film, gerçekten meselenin özünü zedeleyici, hafifletici ve son derece lüzumsuz bir biçimde ‘Gençlik Başında Duman’ Türkçe ismiyle vizyona giriyor- bu zorluğun altından başarıyla kalkmayı başarmış. Ajitasyondan uzak, meselesini asla sömürmeden neredeyse mikroskop altında inceleyen yaman yönetmeni alkışlamak gerek. Ufak balıkçı ülkesi olarak bilinen İzlanda’dan çıkan bu ‘küçük’ cüsseli ‘büyük’ filmi çekemeyecek o denli çok yönetmen ve sinema var ki… Aşk olsun! Kaçırmayınız. (5 / 5)


‘Doug Liman imzalı dramatik savaş gerilimi ‘The Wall / Sniper: Duvar’, Pixar’ın sevilen animasyon serisinin yeni bölümü olan ‘Cars 3 / Arabalar 3’ ile üç yerli yapım; komedi türündeki ‘Sinyalciler’, seri halini almış korku filmi ‘Deccal 2’ ve Erkan Tahhuşoğlu ile Ayhan Salar’ın birlikte yönettikleri dram ‘Eşik’, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenileri. Tekrar iyi seyirler! MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar