Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

11 AĞUSTOS 2017

11 Ağustos 2017 Cuma 15:25
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Üçü yerli toplam on bir yeni filme ev sahipliği yapıyor yeni vizyon. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! İyi seyirler herkese.


HİZMETÇİ

-Tehlikeli oyunlar ve ölümcül şehvet üzerine-

‘Olboy / İhtiyar Delikanlı’nın usta yaratıcısı Güney Koreli yaman yönetmen Park Chan-wook’un, Cannes’de yarışan filmi, dilimizde ‘Ustaparmak’ adıyla basılmış, Sarah Waters’ın ‘The Fingersmith’ adlı romanından bir esinlenme. Eşsiz sanat yönetimi, Cannes’de ödüllendirilen yapım, 1930’lu yıllarda Japon işgali altındaki Kore’de geçiyor.

Zengin, asil bir Japon kadın, onu kandırıp, zenginliğini ele geçirmeye çalışan kötü niyetli Koreli bir erkek ve adamın kötücül planı için tuttuğu Koreli bir kadın hizmetçi. Entrika, şehvet, tutku, aşk, romantizm, erotizm ve gizem yüklü tehlikeli detaylar… Dönemin dünyayı etkileyen emperyalist bakış açısı, birçok ülkede yaşanan büyük ekonomik buhran ve sosyal çalkantılar, öykünün bilinçli karanlığına fon oluşturuyor. Burjuvazi, kültürel farklılıklar, sapkınlık, intikam arzusu, oyunbaz cinsellik, derinlikli ve bilge bir estetikle sunuluyor.

Olağanüstü biçim, kusursuz atmosfer ve metronom düzenindeki anlatım, ‘auteur’ sinemanın özel filmlerinden birini taşıyor perdeye. Park Chan-wook, bir Anglosakson romanını, kendi kültürünün incelikli ayrıntılarıyla buluşturmayı bilmiş. Katmanlı gerilim, netameli ve oyunbaz bir senaryonun temelini oluşturuyor. Adım adım yaklaştığı karanlığa, izleyicisini ortak etmeyi ve yüzleştirmeyi başarıyor orijinal adıyla ‘Ah-ga-ssi’.

Oyuncu performansları, (özellikle başrolleri paylaşan iki aktris Min-hee Kim ve Tae-ri Kim’e dikkat çekmek gerek) öykünün gereğine uygun biçimde sürprizli değişimler içeriyor. Bütün teknik ekip, el yapımı bir biblo imal etmiş sanki. Otantik lezzetler, uzak doğu felsefesi, miti, masalları, feminist ve özgürlükçü bir cinsellik etrafında dönen, stilize bir Hitchcock ‘suspense’i olarak tanımlanabilir toplam elli dokuz ödül kazanmış ‘hınzır’ yapım! Kaçırılması asla düşünülemez! (4,5 / 5)



BİLİM KURGU BÖLÜM 1: SON SAVAŞÇI

-Duygu yüklü, gerçekçi bir tür kırması-

Shane Abbess’in senaryosunu Brian Cachia ile birlikte kaleme aldığı ve yönetmen koltuğuna oturduğu bilimkurgu, western’den aksiyona, gerilimden, drama uzanan, başarıyla kotarılmış bir tür kırması. Oldukça da duygusal!

Avustralya yapımı, distopik bir gelecekte geçiyor. Karanlık zamanlar sürmekte ve dünya, acımasız bir şirket tarafından yönetilmektedir. Gezegenler arası kontrol de, Exor adındaki bu şirketin elindedir. Biyogenetik deneyler sonucu mutasyon geçirmiş ve tuhaf yaratıklara dönüşmüş insanları, bildik insanlara karşı kullanmaktadır şirket. Sürgüne gönderilmiş eski bir pilot olan Kane Sommerville, başkentte yaşayan küçük kızını kurtarmak için harekete geçtiğinde, en büyük desteği; gizemli bir geçmişe sahip hapishane firarisi Sy Lombrok’tan görecektir.

Politik değiniler de içeren tür kırması, baştan sona heyecanla izletiyor kendini. Bu izlence de en büyük paylardan biri kuşkusuz filmin en büyük gücü olan kurguyu imzalayan Adrian Rostirolla’ya ait. Aynı şekilde görüntü yönetmeni ve sanat yönetimini kapsayan genel yapım tasarımı da birinci sınıf. ‘The Twilight Saga / Alacakaranlık Efsanesi’nde ‘Cullen’ kardeşlerden ‘Emmett’i canlandıran Kellan Lutz ve Daniel MacPherson başrolleri üstlenirlerken, gencecik aktris Teagan Croft ve tecrübeli oyuncu Rachel Griffiths, başarılı kadronun diğer isimleri olarak yansıyorlar perdeye.

Gezegenin ve evrenin geleceği hakkında distopik, ayakları yere basan ve yerinde değinileri, öyküsünün odağına yerleştirdiği duygusal ton ve episodik anlatımdaki incelikli kurgu, keyifle izlenen başarılı bir film yapıyor Shane Abbess imzalı ‘farklı’ bilimkurguyu. (3 / 5)



Stella Meghie imzalı romantik dram ‘Eveything, Everything / Her Şey’, Julian Rosefeldt’in yazıp yönettiği ve usta aktris Cate Blanchett’in canlandırdığı farklı karakterle dikkat çeken, yeryüzündeki manifestoları içeren ‘farklı’ dram ‘Manifesto’, mesajlarda kullanılan şirin emojileri perdeye taşıyan Rusya yapımı animasyon ‘The Mojicons / Sevimli Emojiler’, Holywood’da ses getirmiş gişe filmleri yönetmiş usta Alman Wolfgang Petersen’in ülkesinde çektiği suç komedisi ‘Vier Gegen die Bank / Çılgın Banka Soygunu’, Danimarka’dan çıkagelen ve başrolünde Maria Palm’ı izleyeceğimiz dram ‘The Model’, Fransa-ABD ortak yapımı, adrenalini yüksek aksiyon ‘Overdrive / Bas Gaza’ ile birlikte üç yerli yapım; romantik komedi türündeki ‘Organik Aşk Hikayeleri’, Emre Altuğ’un başrolünü üstlendiği ‘Mezarcı’ ve komedi türündeki Amigos Meksika Hazinesi, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenileri. Tekrar iyi seyirler. MURAT ERŞAHİN




Diğer Yazılar