Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

01 TEMMUZ 2016

30 Haziran 2016 Perşembe 22:07
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Yaz ortasındayız. Temmuz’un ilk haftası, sekiz yeni filmle merhaba diyor! İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın. Herkese iyi seyirler.

HİTLER’E SUİKAST
8 Kasım 1939’da, ülkesini ve dünyayı bekleyen büyük tehlikeyi çok önceden gören Georg Elser adlı sıradan adam, Hitler’e bir suikast hazırlar. Hitler, olay mahallinden on üç dakika erken ayrılınca, dünya tarihi değişir ve milyonlarca insanın hayatını yitireceği felaket önlenemez. Bildiğimiz tarih yazılır. Georg Elser ve yaşadığı dönemin özelinde Almanya ve dünya tarihine alternatif bir bakış. Nazi Almanyası’nın son günlerini perdeye taşıdığı ‘Der Untergang / Çöküş’ün ardından bir kez daha öznel tarihine bakıyor usta sinemacı Oliver Hirschbeigel. Haneke’nin ‘The White Ribbon / Beyaz Bant’ filminden anımsayacağınız genç Alman aktör Christian Friedel’in başrolü üstlendiği sarsıcı dram, günümüz dünyasının tarihsel dinamiklerine bambaşka ve son derece insancıl bir pencereden bakıyor. Sert ve hüzünlü öyküsüne, naif bir duygusallığı ustalıkla iliştiren Hirschbeigel, sıradan bir insanın ‘sıradan’ olmayan öyküsünü, müthiş bir yalınlık ve izleyiciye ‘çaktırmadan’ emanet ettiği binlerce düşünce balonunu ihmal etmeden çekmeyi başarmış. Ülkemiz galası, 34. İstanbul Film Festivali bünyesinde gerçekleşen tarihi ve biyografik dram, ‘aslında geleceğe yönelik’ kapkara kapanırken; Judith Kaufmann’ın birinci sınıf görüntü yönetmenliği, sağlam atmosfere artı değer katıyor. (3,5 / 5)

MIDNIGHT SPECIAL
Rüştünü, 2011 tarihli ‘Take Shelter / Sığınak’ ile ispatlayan Jeff Nichols, yazıp yönettiği beşinci uzun metrajı ‘Midnight Special’ ile Berlin’de Altın Ayı için yarışmıştı. Meselesi ve bakışı olan yaratıcı sinemacı, bilimkurgu ve macera türünü, incelikli bir dramla yoğurmuş. Ortaya çıkan ürün, Nichols’dan beklenen ‘çarpıcılığa’ mesafeliyse de; nüansları ve tarzı olan bir yapım perdede duran. Roy, doğa ötesi, özel güçleri olan oğlu Alton’u, yakın arkadaşı Lucas’ın yardımıyla bir tarikatın elinden kaçırmayı başarır. Peşlerine devlet yetkilileri de düşünce, amansız bir kaçış başlar. Duygusal bilimkurgu, Spielberg’den Shyamalan sinemasına dek, birçok farklı lezzetle dolu. Nichols’dan beklediğiniz o özel dokunuş, bir parça eksik kalsa da, ilgi ve merakla izlenen bir yol filmi olmuş, ‘öteki’ olana göz kırpan tür kırması yapım. Nichols’un yanından ayırmadığı başucu oyuncusu Michael Shannon’a, Joel Edgerton ve Naomi Watts’ın eşlik ettiği sürükleyen hikayede, Adam Driver, usta aktör Sam Shepard ve gencecik oyuncu Jaeden Lieberher, zengin kadroya özel renkler katıyorlar. Filmin en başarılı ismi ise görüntü yönetmeni Adam Stone. (3 / 5)


Usta sinemacı Steven Spielberg’in yönettiği fantastik aile macerası ‘The BFG’ (The Big Frindly Giant), yeni bir korku-gerilim serisi haline gelen ‘The Purge / Arınma Gecesi’nin üçüncü bölümü olan ‘Arınma Gecesi: Seçim Yılı’, Almanya-Avusturya ortak yapımı animasyon ‘Der Kleine Ritter Trenk / Küçük Şövalye Trenk’ ve iki yerli yapım; Serkan Özaraslan’ın yönettiği dram ‘Babaannem’ ile Alper Mestçi’nin yeni korku denemesi ‘Üç Harfliler 3: Kara Büyü’, Claude Lelouch´un Bir Kadın+Bir Erkek´i (Un + Une) haftanın notlarımızda yer alamayan diğer yenileri. Tekrar iyi seyirler herkese. MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar